Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 12318 

Re: Kinetische en potentiele energie

O jawel, de m weghalen uit beide kanten van de vergelijking wordt vaak gedaan! Gewoon beide kanten delen door m In de vloeistofmechanica, in alles wat stroomt, met ziet liever 1/2 ro v2 staan, zonder m, dan met m. ro = Griekse letter voor dichtheid, ro = m/V, massa gedeeld door Volume.

Ir JP
Iets anders - vrijdag 2 juni 2023

Antwoord

Beste Ir Blankert,

Dat is ook precies wat in het antwoord staat: In de formules voor kinetische energie (Ek=1/2mv2) en zwaarte-energie (Ez=mgh) mag je de m niet 'zomaar weghalen'. Immers, Ek is nu eenmaal niet gelijk aan 1/2v2. Maar in een vergelijking komt het vaak voor dat het linker- en rechterlid deelbaar zijn door m. Dit wegdelen van m wordt vaak slordig geformuleerd als 'm wegstrepen' of 'm weghalen'. Dit is iets anders dan 'm uit de formule weglaten'. In het oorspronkelijke antwoord wordt dit met vette letters toegelicht.

GHvD
vrijdag 2 juni 2023

©2001-2024 WisFaq