Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Twee factoren van plaats veranderen bij een vergelijking

Hey iedereen, ik heb dringend jullie hulp nodig! Ik moet 2 factoren in een formule met logaritmes omwisselen van plaats, maar ik heb absoluut geen idee hoe... De formule gaat alsvolgt

(18,956 - ( 3040,18 / (T + 235)))
Pmax = 100 · e

In deze formule moet ik de factoren Pmax en T omwisselen van plaats

Als je me kunt helpen zou dat geweldig zijn! En als de formule nog niet duidelijk is, dan kan je mij een mailtje sturen en dan stuur ik een screenshot door. :)

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Groetjes
Wout

Wout C
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 25 mei 2023

Antwoord

Als ik het goed lees staat er:

$
P_{\max } = 100 \cdot e^{18,056 - \frac{{3040,18}}
{{T + 255}}}
$

Je wilt $T$ uitdrukken in $P_{max}$. Uitgaande van $T$ voer je de volgende operaties uit om $P_{max}$ te bepalem:

$
\eqalign{
& T \to \cr
& T + 255 \cr
& \frac{1}
{{T + 255}} \cr
& - \frac{{3040,18}}
{{T + 255}} \cr
& 18,056 - \frac{{3040,18}}
{{T + 255}} \cr
& e^{18,056 - \frac{{3040,18}}
{{T + 255}}} \cr
& 100 \cdot e^{18,056 - \frac{{3040,18}}
{{T + 255}}} \cr
& \to P_{\max } \cr}
$

Uitgaande van $P_{max}$ krijg je:

$
\eqalign{
& P_{\max } \to \cr
& \frac{{P_{\max } }}
{{100}} \cr
& \ln \left( {\frac{{P_{\max } }}
{{100}}} \right) \cr
& \ln \left( {\frac{{P_{\max } }}
{{100}}} \right) - 18,056 \cr
& \frac{{\ln \left( {\frac{{P_{\max } }}
{{100}}} \right) - 18,056}}
{{ - 3040,18}} \cr
& \frac{{ - 3040,18}}
{{\ln \left( {\frac{{P_{\max } }}
{{100}}} \right) - 18,056}} \cr
& \frac{{ - 3040,18}}
{{\ln \left( {\frac{{P_{\max } }}
{{100}}} \right) - 18,056}} - 255 \cr
& \to T \cr}
$

Zodat de $T$ uitgedrukt in $P_{max}$ gelijk is aan:

$
T = \frac{{3040,18}}
{{18,056 - \ln \left( {\frac{{P_{\max } }}
{{100}}} \right)}} - 255
$

Je moet maar 's kijken!

WvR
donderdag 25 mei 2023

©2001-2024 WisFaq