Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verschuiving berekenen op basis van grafiek die ontstaat uit een andere grafiek

De verschuiving is (4,-2)
op de volgende vraag:
De grafiek van y = x2 - 10x + 26 is ontstaan uit de grafiek van y = x2 - 2x + 4 bij een verschuiving.
Onderzoek welke verschuiving.
Ik heb geen idee hoe ze daarop kwamen kan iemand dat uitleggen?

AboeBa
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 21 mei 2023

Antwoord

Dat gaat handig met kwadraatafsplitsen. Je kent dan de toppen van de parabolen en dan ben je er snel:

$
\eqalign{
& y = x{}^2 - 2x + 4 \cr
& y = (x - 1)^2 + 3 \cr
& Top\left( {1,3} \right) \cr
& Na\,\,verschuiving \cr
& y = x^2 - 10x + 26 \cr
& y = (x - 5)^2 + 1 \cr
& Top\left( {5,1} \right) \cr
& Verschuiving\,\,(4, - 2) \cr}
$

Helpt dat?

WvR
maandag 22 mei 2023

©2001-2024 WisFaq