Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rad van fortuin

Mijn vraag:
We hebben een rad van fortuin, met 75 vlakken.

Nu doen wij een spelletje:

Als 1 t/m 12 gedraaid wordt, dan betaal je het volgende drankje!
Je mag drie keer draaien aan het rad!

Bij één keer draaien is de kans 12 op 75 = 16 %
Maar wat is de kans wanneer je dus drie herhalingen mag doen?

Ik ben heel erg benieuwd!

Met vriendelijke groet,

Niels

Niels
Iets anders - vrijdag 24 maart 2023

Antwoord

Hallo Niels,

De kans dat je een ander nummer draait dat 1 t/m 12 is 63 op 75, ofwel 63/75=21/25. Je betaalt géén drankje als je drie keer achter elkaar een ander nummer draait. De kans hierop is 21/25·21/25·21/25=9261/15625 $\approx$ 0,59, dus zo'n 59%. De kans dat je wel een drankje betaalt, is zodoende ongeveer 100-59=41%.

GHvD
vrijdag 24 maart 2023

©2001-2024 WisFaq