Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 31420 

Re: Hoe v85 (percentielsnelheid) berekenen ?

Kan je dit ook splitsen voor personenwagens/vrachtwagens als in een andere kolom bepaald wordt of het een personenwagen/vrachtwagens was die passeerde? ('0' = pw, '1' = vw)

Patric
Iets anders - donderdag 2 maart 2023

Antwoord

Hallo Patrick,

Dat kan op meerdere manieren, het is maar net of je dit eenvoudig wilt berekenen met wat handwerk, of meer automatisch.

Eenvoudig met handwerk:
Sorteer de tabel op de kolom "personenwagen/vrachtwagen" zodat alle personenwagens bij elkaar staan, net als alle vrachtwagens. Verwijder voor het rekenen aan vrachtwagens tijdelijk de rijen met personenwagens en voer de berekening uit. Of kies voor de matrix waar de functie "Percentiel" op werkt alleen de rijen met personenwagens of juist alleen de rijen met vrachtwagens.

Iets geavanceerder:
Stel dat alle snelheden in kolom A staan, in kolom B staan de codes voor het type wagen (0 = pw, 1 = vw). Voeg een kolom "snelheid personenwagens" toe (kolom C). In cel C2 zet je:

=ALS(B2=0,A2,"")

Dit doe je voor alle rijen. Het effect is dat in kolom C de snelheden van personenwagens staan, de cellen blijven leeg in rijen die over vrachtwagens gaan. Je kunt de percentielberekening uitvoeren over de gehele kolom C (lege cellen hebben geen invloed op de berekening).
Voek ook een kolom "senlheid vrachtwagens" toe (kolom D). In cel D2 zet je:

=ALS(B2=1,A2,"")

Kolom D vult zich met snelheden van vrachtwagens, zodat je hierop de berekening voor vrachtwagens kunt uitvoeren.

GHvD
donderdag 2 maart 2023

©2001-2024 WisFaq