Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide ln(x)

Wat is de afgeleide van ln(x3)
Ik weet dat de afgeleide van ln(x) = 1/x

Ik zou dan verwachten dat het 1/x3 is maar boek geeft ander antwoord.
Antwoord is ln(x3)+3
Waarschijnlijk doe ik iets fout met de kettingregel maar weet niet precies wat.

Lise A
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 18 februari 2023

Antwoord

Je kunt $ln(x^3)$ schrijven als $3ln(x)$ zodat de afgeleide te schrijven is als:

$
\eqalign{
& f(x) = \ln (x^3 ) \cr
& f(x) = 3\ln (x) \cr
& f'(x) = 3 \cdot \frac{1}
{x} \cr
& f'(x) = \frac{3}
{x} \cr}
$

Het antwoord in het boek lijkt me niet juist.

Naschrift

Met de kettingregel krijg je:

$
\eqalign{
& f(x) = \ln (x^3 ) \cr
& f'(x) = \frac{1}
{{x^3 }} \cdot 3x^2 \cr
& f'(x) = \frac{3}
{x} \cr}
$

Dat kan natuurlijk ook.

WvR
zaterdag 18 februari 2023

©2001-2024 WisFaq