Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgelegde hoek bij versnelling

Hallo,

Zit met een probleempje, wiskunde is wat roestig geworden in alle jaren .

Ik heb een object wat van 0 naar een eindsnelheid van 230°/sec versnelt in 0.3s.
daarna draait het element eenparig tot vlak voor het bereiken van of 90° of 180° (afhankelijk van cyclus). vlak voor die 90° of 180° gaat het object weer vertragen naar 0, weer in die 0,3s.

Tot zover heb ik de volgende getallen berekend:

V0 = 0 rad/s

V1 230°/s = 230·($\pi$/180) = 4rad/s

Versnelling = 6/0.3 = 13.4rad/s2

Met deze versnelling heb ik in die 0.3s (13.4·0.32)/2 = 0.6rad afgelegd.
Ook tijdens de vertraging heb ik diezelfde 0.6rad afgelegd.

Blijft over voor eenparig draaien 1.57-(2·0.6) = 0.37rad

met een draaisnelheid van 4rad/s kost deze verdraaiing mij 0.37/4=0.09s bij 90°,
en 1.94/4=0.48s bij 180°

Totale tijd voor 90° is dus 0.09+(2x0.3)=0.69sec
Totale tijd voor 180° is 0.48+(2x0.3)=1.08s.

Heb ik dit goed? Of heb ik toch ergens een fout gemaakt?

Dick T
Iets anders - dinsdag 7 februari 2023

Antwoord

Hallo Dick,

Volgens mij klopt dit helemaal. Ik vind het alleen wat onlogisch om eerst om te rekenen naar de eenheid radialen, om vervolgens de waarde van $\pi$ in berekeningen af te ronden. Je kunt dan net zo goed met de eenheid 'graden' blijven rekenen.

GHvD
dinsdag 7 februari 2023

©2001-2024 WisFaq