Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Foutpercentage berekenen

Na een som mag je in de uitkomst een foutpercentage van maximaal 8% marge hebben. Het antwoord uit de som berekend is 250 maar moest zijn 271.

Nu wil ik het foutpercentage berekenen en dat doe ik met de volgende formule: 250/271=0.9225....x100=92.2509.... 100-92.2509...=-7.749 afgerond 7.75%.

Maar wanneer ik de formule start met 271 wordt de formule: 271/250=1.084x100=108.40 100-108.40=8.40%

Samengevat in de eerste berekening ben ik binnen de marge en in de tweede berekening ben ik buiten de marge van 8%

Mijn vraag is dan nu welke berekening is juist ofwel met welk getal dien je altijd in je formule te starten?

Pim Sl
Iets anders - vrijdag 20 januari 2023

Antwoord

Dat hangt van de mores van het vak af.

In de wiskunde gaat men uit van wat men weet: $250$ is het resultaat van een berekening, dus bekend. Het verschil met de echte waarde is hier bekend, namelijk $21$, maar in de regel heb je alleen een bovengrens voor de absolute waarde van dat verschil, zeg $m$. Dan zeggen we dat de relatieve fout ten hoogste $m/250$ is, en dat is hier dus $0{,}084$, want $m=21$.

Maar dit kan een test van de rekenmethode zijn waarin de uitkomst al bekend is en men wil kijken of de methode "goed genoeg" is. In dat geval zou $21/271$ de juiste maat voor de relatieve fout zijn.

Zoek de definitie van "relatieve fout" in je boek op, of vraag het de docent. Dan weet je het zeker.

kphart
vrijdag 20 januari 2023

©2001-2024 WisFaq