Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Steekproefgroottte opdracht Ti-84

Dag Wisfaq, hier ben ik weer! Ik heb nog een opdracht die mij niet lukt om in de grafische rekenmachine te zetten. Zouden jullie mij hierbij willen helpen?

Wat ik al begrijp is dat het een normalcdf verdeling is waar de linkergrens 35 moet zijn en de rechtergrens 10^99 en dat het gemiddelde 37 is. De y2 heb ik ook op .98 gezet alleen als ik een x voor de standaardafwijking invoer kom ik niet op het juiste antwoord uit.

A
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 19 januari 2023

Antwoord

De kunst is om de grafiek te tekenen van de normale verdeling met onbekende standaardafwijking.

Via y=

q97534img1.gif

Via Distr:

q97534img2.gif

Neem 2:normalcdf(:

q97534img3.gif

Met $X$ als de onbekende standaardafwijking krijg je:

q97534img4.gif

Neem y2=.98

q97534img5.gif

Kies dan een werkbare Window waarbij de grafiek goed wordt weergegeven. Je kunt aan het buigpunt in de tekening zien dat de standaardafwijking tussen 0 en 2 moet liggen. Dat is soms even zoeken, nadenken of uiet proberen. De y-waarde ligt uiteraard tussen 0 en 1. Ik heb deze waarde gekozen:

q97534img6.gif

Je krijgt dan de twee grafieken mooi in beeld:

q97534img7.gif

Kies voor calc en 5:intersect

q97534img8.gif

Dat geeft dan

q97534img9.gif

Je kunt dan de standaardafwijking aflezen. Bereken vervolgens de waarde van $n$

$
\eqalign{
& \frac{5}
{{\sqrt n }} = 0,98 \cr
& \sqrt n = \frac{5}
{{0,98}} \cr
& n \approx 26 \cr}
$

De antwoorden worden wel steeds langer, maar ik ben blij dat je er iets mee kan. Kijk nog maar 's goed hoe dit bovenstaande in elkaar zit. Na een paar keer zelf doen wordt het wel duidelijk, denk ik...

WvR
donderdag 19 januari 2023

©2001-2024 WisFaq