Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide bepalen m.b.v. twee punten

Beste,

Ik loop bij de volgende vraag vast. Ik neem aan dat je moet beginnen met het opstellen van het functievoorschrift van f(x). Enkel heb ik geen idee hoe ik dit moet aanpakken.

Mvg Jan

Jan
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 4 januari 2023

Antwoord

Je hebt het voorschrift voor $f$ niet nodig; je kunt $g(x)$ differentiëren met behulp van de productregel, eventueel de twee bekende factoren vermenigvuldigen: $g(x)=(2x^2+x-1)\cdot f(x)$, dus
$$g'(x)=(4x+1)\cdot f(x)+(2x^2+x-1)\cdot f'(x)
$$Als $g'(-1)$ wilt berekenen heb je alleen de waarden $f(-1)$ en $f'(-1)$ nodig.

kphart
woensdag 4 januari 2023

©2001-2024 WisFaq