Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 97488 

Re: Afgeleide 2 functies

Beste, ik ben niet echt bekend met deze vraagstelling, ik nam aan dat je mag stellen : g(x)= f(x)·(2x-1) en dus dat g(x)=(x2-x3)(2x-1). Dat bedoelen ze dus niet met deze vraag. Ik snap de uitwerking wel maar nog niet waarom je mag stellen dat g(x)=(2x-1)2-(2x-1)3

Groet Jan

Jan
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 28 december 2022

Antwoord

Hallo Jan,

Met f(x)=x2-x3 wordt een functievoorschrift gegeven. Zo'n functievoorschrift geeft aan hoe je, uitgaande van een waarde voor x (het origineel) een uitkomst berekent (het beeld). Kies je als origineel x=3, dan bereken je het beeld met 32-33. Kies je als origineel p, dan bereken je het beeld met p2-p3. Kies je als origineel (2x-1), dan bereken je het beeld met (2x-1)2-(2x-1)3.

Dit laatste is wat het functievoorschrift van g(x) voorschrijft: g(x)=f(2x-1). In woorden: je berekent het beeld van g(x) door (2x-1) als origineel te kiezen voor de functie f.

OK zo?

GHvD
vrijdag 30 december 2022

 Re: Re: Afgeleide 2 functies 

©2001-2024 WisFaq