Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Schatten met parameters

Goedemorgen,
Ik kreeg een vraag om te beantwoorden echter kom ik er niet uit en kan dan ook geen antwoord geven. Misschien dat jullie mij kunnen helpen.

De vraag is:
Om de invloed van twee stoffen op een bepaald gras te meten werd een proef uitgevoerd. Op 200 terreinen werd stof 1 gebruikt en op 100 terreinen stof 2. Na meting van de productie per terrein waren de resultaten:
Stof 1: n = 200; X = 10.9 en s1 = 2.1;
Stof 2: m = 100, Y = 10.5 en s2 = 2.
Geef het 90% betrouwbaarheidsinterval voor μv?

Jade
Ouder - woensdag 21 december 2022

Antwoord

Ik neem aan dat V=Xgem - Ygem

In de basis gaat dat als volgt:
omdat n en m beide $ \ge $ 100 zijn mag je met een normale verdeling werken.

Bij een verschilvariabele V worden de varianties bij Xgem en Ygem opgeteld.

Var1 = 2,12 = 4,41 dus VarXgem= 4,41/200 = 0,02205
Var2 = 22 = 4 dus VarYgem= 4/100 = 0,04

Dan VarV = 0,02205+0,04 = 0,06205 dus $\sigma $ V = $\sqrt{}$ 0,06205 = 0,249

90% betr interval voor $\mu $ V wordt dan 0,4 $\pm $ 1,645·0,249

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
woensdag 21 december 2022

©2001-2024 WisFaq