Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bereken de middelste term

Ik kreeg een vraag maar deze kan ik niet beantwoorden hoop dat iemand is die mij kan helpen?

Bereken de middelste term (of de twee middelste termen) van de ontwikkeling:

(3x2 - 1/y)27

Alvast bedankt

majori
Ouder - vrijdag 18 november 2022

Antwoord

Dat gaat met behulp van het Binomium van Newton:
$$\sum_{k=0}^{27}\binom{27}{k}(3x^2)^k(-y^{-1})^{27-k}
$$Dat is een som met 28 termen, en dus twee middelsten, bij $k=13$, en $k=14$.
En die twee kun je uitschrijven:
$$\binom{27}{13}\cdot3^{13}\cdot x^{26}\cdot (-1)^{14}\cdot y^{-14} = 3^{13}\cdot\binom{27}{13}\cdot x^{26}\cdot y^{-14}
$$en
$$\binom{27}{14}\cdot3^{14}\cdot x^{28}\cdot(-1)^{13}\cdot y^{-13}
$$

kphart
vrijdag 18 november 2022

©2001-2024 WisFaq