\require{AMSmath} Exponentiële vergelijkingen BesteKan iemand helpen bij het oplossen van deze 2 vergelijkingen? Ik geraak er maar niet uit ...Alvast erg bedankt voor de hulp!Met vriendelijke groeten Lars 3de graad ASO - woensdag 9 november 2022 Antwoord Bij de eerste vergelijking kan je proberen $2^x$ te vervangen door $y$ en dan de vergelijking oplossen naar $y$ en dan terugvertalen naar $2^x$.Dat kan zo:$\eqalign{ & 2^{2x + 1} - 9 \cdot 2^{x - 1} + 1 = 0 \cr & 2 \cdot 2^{2x} - \frac{9}{2} \cdot 2^x + 1 = 0 \cr & 2 \cdot \left( {2^x } \right)^2 - \frac{9}{2} \cdot 2^x + 1 = 0 \cr & 2y^2 - \frac{9}{2} \cdot y + 1 = 0 \cr & 4y^2 - 9y + 2 = 0 \cr & ... \cr & y = \frac{1}{4} \vee y = 2 \cr & 2^x = \frac{1}{4} \vee 2^x = 2 \cr & x = - 2 \vee x = 1 \cr}$De tweede vergelijking kan je op dezelfde manier oplossen:$\eqalign{ & 4^{x - 1} + 1 = 5 \cdot 2^{x - 2} \cr & \left( {2^2 } \right)^{x - 1} - 5 \cdot 2^{x - 2} + 1 = 0 \cr & 2^{2x - 2} - 5 \cdot 2^{x - 2} + 1 = 0 \cr & 2^{2x} - 5 \cdot 2^x + 4 = 0 \cr & \left( {2^x } \right)^2 - 5 \cdot 2^x + 4 = 0 \cr & y^2 - 5y + 4 = 0 \cr & (y - 1)(y - 4) = 0 \cr & ... \cr}$Zou het dan lukken?7. Exponentiële en logaritmische vergelijkingen WvR woensdag 9 november 2022 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
BesteKan iemand helpen bij het oplossen van deze 2 vergelijkingen? Ik geraak er maar niet uit ...Alvast erg bedankt voor de hulp!Met vriendelijke groeten Lars 3de graad ASO - woensdag 9 november 2022
BesteKan iemand helpen bij het oplossen van deze 2 vergelijkingen? Ik geraak er maar niet uit ...Alvast erg bedankt voor de hulp!Met vriendelijke groeten
Lars 3de graad ASO - woensdag 9 november 2022
Bij de eerste vergelijking kan je proberen $2^x$ te vervangen door $y$ en dan de vergelijking oplossen naar $y$ en dan terugvertalen naar $2^x$.Dat kan zo:$\eqalign{ & 2^{2x + 1} - 9 \cdot 2^{x - 1} + 1 = 0 \cr & 2 \cdot 2^{2x} - \frac{9}{2} \cdot 2^x + 1 = 0 \cr & 2 \cdot \left( {2^x } \right)^2 - \frac{9}{2} \cdot 2^x + 1 = 0 \cr & 2y^2 - \frac{9}{2} \cdot y + 1 = 0 \cr & 4y^2 - 9y + 2 = 0 \cr & ... \cr & y = \frac{1}{4} \vee y = 2 \cr & 2^x = \frac{1}{4} \vee 2^x = 2 \cr & x = - 2 \vee x = 1 \cr}$De tweede vergelijking kan je op dezelfde manier oplossen:$\eqalign{ & 4^{x - 1} + 1 = 5 \cdot 2^{x - 2} \cr & \left( {2^2 } \right)^{x - 1} - 5 \cdot 2^{x - 2} + 1 = 0 \cr & 2^{2x - 2} - 5 \cdot 2^{x - 2} + 1 = 0 \cr & 2^{2x} - 5 \cdot 2^x + 4 = 0 \cr & \left( {2^x } \right)^2 - 5 \cdot 2^x + 4 = 0 \cr & y^2 - 5y + 4 = 0 \cr & (y - 1)(y - 4) = 0 \cr & ... \cr}$Zou het dan lukken?7. Exponentiële en logaritmische vergelijkingen WvR woensdag 9 november 2022
WvR woensdag 9 november 2022
©2001-2024 WisFaq