Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 97336 

Re: Indexcijfer

ik snap jou uitleg niet van vraag 1 eerlijk gezegd. want zegmaar de vraag is bereken de waardes van X en Y en rond af op 2 decimalen. en het antwoord dat ik van jullie gekregen heb is dat 2005 de basisjaar is. is dat de antwoord? zo niet zou ik misschien het antwoord met de bijbehorende uitleg kunnen krijgen zodat ik hem wel snap? en de uitleg van vraag 2 snap ik al helemaal niet. zou ik ook het antwoord van die mogen krijgen?

irem
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 6 november 2022

Antwoord

In 2005 komt indexcijfer 100 overeen met een prijs van 17

In 2000 is de prijs 15,75 en dat is 15,75/17 deel = 0,9264. Indexcijfer X is dan 92,64
In 2015 is het indexcijfer tov 2005 = 320,6. Dat betekent dat de prijs in 2015 nu 320,6% is van de prijs in 2005 dus prijs Y = 3,206x17 = 54,50

Vraag 2. Dat betekent dat de prijs in 2016 nu 258,8% van de prijs in 2005 bedraagt.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
zondag 6 november 2022

©2001-2024 WisFaq