Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gewone integralen oplossen met dubbele integralen

Beste

Ik wil dus die opgave oplossen mbv dubbele integralen (enkel eerste en tweede regel van fubini), maar het lijkt me onmogelijk

integraal van [(e-x - e-2x)/x]dx met grenzen nul en + oneindig

ik had geprobeerd om een verband te vinden tussen oppervlakte en volume ...

Alvast bedankt

x
Iets anders - vrijdag 28 oktober 2022

Antwoord

Ik zie niet zo snel hoe je hier een makkelijke functie van twee variabelen val kunt maken.
Wat wel werkt is de regel van Leibniz over differentiëren onder het integraalteken:
$$\frac{\mathrm{d}}{\mathrm{d}t}\int_0^\infty\frac{e^{-x}-e^{-tx}}x\,\mathrm{d}x
=\int_0^\infty\frac{\partial}{\partial t}\frac{e^{-x}-e^{-tx}}x\,\mathrm{d}x
=\int_0^\infty e^{-tx}\,\mathrm{d}x =\frac1t
$$Dat dit geoorlooft is is met enige moeite aan te tonen.
Dus de integraal is gelijk aan $\ln t +C$ voor een of andere constante. Voor $t=0$ is de integraal gelijk aan nul, dus
$$\int_0^\infty\frac{e^{-x}-e^{-tx}}x\,\mathrm{d}x = \ln t
$$Vul nu $t=2$ in.

kphart
zondag 30 oktober 2022

 Re: Gewone integralen oplossen met dubbele integralen 

©2001-2024 WisFaq