\require{AMSmath} Wortelvergelijking Wat is de oplossing van:-2+3 $\sqrt{}$ (x-1)= -x+9?Ik dacht:3 $\sqrt{}$ (x-1)=-x+11$\sqrt{}$ (x-1)=(-x+11)/3en dan loop ik vast... anne Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 12 oktober 2022 Antwoord Het schiet al lekker op. Je krijgt dan:$\eqalign{ & - 2 + 3\sqrt {x - 1} = - x + 9 \cr & 3\sqrt {x - 1} = - x + 11 \cr & \sqrt {x - 1} = \frac{{ - x + 11}}{3} \cr & x - 1 = \left( {\frac{{ - x + 11}}{3}} \right)^2 \cr & x - 1 = \frac{{x^2 - 22x + 121}}{9} \cr & 9x - 9 = x^2 - 22x + 121 \cr}$...en dan ben je er bijna. Nog wel even controleren je gevonden oplossingen ook echt voldoen. Zou dat lukken?Maar dit kan natuurlijk ook:$\eqalign{ & - 2 + 3\sqrt {x - 1} = - x + 9 \cr & 3\sqrt {x - 1} = - x + 11 \cr & \left( {3\sqrt {x - 1} } \right) = \left( { - x + 11} \right)^2 \cr & 9x - 9 = x^2 - 22x + 121 \cr & x^2 - 31x + 130 = 0 \cr & (x - 5)(x - 26) = 0 \cr & x = 5 \vee x = 26\left( {v.n.} \right) \cr & x = 5 \cr}$ WvR woensdag 12 oktober 2022 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Wat is de oplossing van:-2+3 $\sqrt{}$ (x-1)= -x+9?Ik dacht:3 $\sqrt{}$ (x-1)=-x+11$\sqrt{}$ (x-1)=(-x+11)/3en dan loop ik vast... anne Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 12 oktober 2022
anne Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 12 oktober 2022
Het schiet al lekker op. Je krijgt dan:$\eqalign{ & - 2 + 3\sqrt {x - 1} = - x + 9 \cr & 3\sqrt {x - 1} = - x + 11 \cr & \sqrt {x - 1} = \frac{{ - x + 11}}{3} \cr & x - 1 = \left( {\frac{{ - x + 11}}{3}} \right)^2 \cr & x - 1 = \frac{{x^2 - 22x + 121}}{9} \cr & 9x - 9 = x^2 - 22x + 121 \cr}$...en dan ben je er bijna. Nog wel even controleren je gevonden oplossingen ook echt voldoen. Zou dat lukken?Maar dit kan natuurlijk ook:$\eqalign{ & - 2 + 3\sqrt {x - 1} = - x + 9 \cr & 3\sqrt {x - 1} = - x + 11 \cr & \left( {3\sqrt {x - 1} } \right) = \left( { - x + 11} \right)^2 \cr & 9x - 9 = x^2 - 22x + 121 \cr & x^2 - 31x + 130 = 0 \cr & (x - 5)(x - 26) = 0 \cr & x = 5 \vee x = 26\left( {v.n.} \right) \cr & x = 5 \cr}$ WvR woensdag 12 oktober 2022
WvR woensdag 12 oktober 2022
©2001-2024 WisFaq