Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kapitalen

Twee kapitalen waarvan het grootste kapitaal 300 meer bedraagt dan het kleinste worden uitgezet op een enkelvoudige intrest tegen dezelfde rentevoet. Na één trimester brengt het grootste kapitaal 11,40 euro op en het kleinste 10,40.
  • Bepaal de kapitalen en rentevoet?

Aram
Overige TSO-BSO - donderdag 6 oktober 2022

Antwoord

Hallo Aram,

Noem het kleine kapitaal x, dan is het grote kapitaal x+300.
Met r=rentevoet per trimester kan je twee vergelijkingen opstellen:

r·x=10,40
r·(x+300)=11,40

Los dit stelsel op en je weet de kapitalen en de rentevoet per trimester.

Lukt het zo?

GHvD
donderdag 6 oktober 2022

©2001-2024 WisFaq