Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Berekenen zijvlaksdiagonalen 9-hoekige prisma

Hallo, ik heb een som waarvan ik het antwoord niet zelf kan reproduceren. Volgens het boek is het aantal zijvlaksdiagonalen van een 9-hoekige prisma gelijk aan 45.

Zelf kom ik op 9x2= 18, plus 9x6=54/2 *2 want boven/onderkant
Dus mijn antw zou zijn 18 +27 +27 = 72

Doe ik het fout of klopt het antwoord in het boek niet?

Amy
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 4 oktober 2022

Antwoord

Volgens mij is het aantal zijvlaksdiagononalen inderdaad gelijk aan $72$. Ik zou 't wel anders opschrijven. Dat breien lijkt met geen goed idee.

Er zijn $9$ zijvlakken met $2$ diagonalen dus $18$.
Het grond- en bovenvlak hebben elk $
\eqalign{\frac{{6 \times 9}}
{2} = 27 }
$ diagonalen.
In totaal zijn er $
18 + 27 + 27 = 72
$ zijvlaksdiagonalen.

WvR
dinsdag 4 oktober 2022

©2001-2024 WisFaq