Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 76024 

Re: Hoeveel gaat de aarde naar beneden per kilometer?

De afsluitdijk is 32 kilometer lang, hoeveel is deze aan het einde lager?
Mvg Gerrit

gerrit
Ouder - zondag 28 augustus 2022

Antwoord

Hallo Gerrit,

Zie de figuur hieronder (niet op schaal):

q97213img1.gif

De omtrek van de aarde is (bij benadering) 40000 km. Dit levert voor de straal:

Straal aarde MA = 40000/(2$\pi$) = 6366,1977 km

De afsluitdijk is een boog AB met lengte 32 km. Hiermee berekenen we de hoek $\alpha$:

$\alpha$ = 32/6366,1977 = 0,0050 rad.

Met deze gegevens kunnen we de zijde MC van de grijze driehoek MAC berekenen:

MC = 6366,1977/cos(0,0050) = 6366,2781 km.

De afstand MB = MA = 6366,1977, dus h = 6366,2781-6366,1977 = 0,0804 km

Het einde van de afsluitdijk is dus ongeveer 0,0804 km ofwel 80,4 meter lager ten opzichte van de raaklijn aan het aardoppervlak bij het begin van de afsluitdijk.

GHvD
maandag 29 augustus 2022

©2001-2024 WisFaq