Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hyperbool berekenen uit tabelwaarden

Ik heb een aantal getalwaarden. Daar kan een hyperbool uit getekend worden. Het X getal wordt nooit kleiner dan 0.01 en niet groter dan 10.000. De y-asymptoot is 1.45
0.01	25
0.04 16
0.1 10
0.22 6.5
0.85 4.5
1 3.5
2.35 2.6
4.5 2
14 1.9
27 1.75
45 1.7
70 1.6
1000 1.5
1500 1.48
9000 1.45
Inmiddels heb ik gevonden dat Y=10/(5·$\sqrt{x}$) + 1.41 een redelijke benadering is.

Hoe kan ik hier een nog beter passende formule uit bepalen?

Erwin
Student hbo - zaterdag 27 augustus 2022

Antwoord

Ik gebruik daar een programma voor. Mijn CurveExpert heeft deze benadering gevonden:

Weibull Model: y=a-b*exp(-c*x^d)
Coefficient Data:
a = 28.811153
b = 27.277043
c = 0.074490624
d = -0.71205367

q97212img1.gif

Helpt dat?

WvR
zaterdag 27 augustus 2022

©2001-2024 WisFaq