Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Steekproef voor afnemersanalyse

Hallo, ik heb al veel over steekproeven hier gelezen.

Echter ik weet zelf niet welke steekproef de juiste is voor mijn onderzoek. Ik wil een enquete houden met een betrouwbaar van 95%

Mijn bedrijf heeft in totaal 1410 klanten waarvan,

Key 291 kl = 20.6%

medium 149 kl = 10.6%

smal 970 kl = 68.8%

----------------------

totaal 1410 100%

Welke formule moet ik gebruiken, enne hoe moet ik die invullen. Ik ben nl. geen ster in statistiek.

Hoeveel klanten moet ik nou enqueteren en dat dan per Key, Medium en Smal klant?

Alvast Bedankt

Veldhuizen

Veldhu
Student hbo - donderdag 10 april 2003

Antwoord

Dit is inderdaad geen makkelijk probleem. Sterker nog, ik kan je daar op dit moment geen antwoord op geven. Hoe je die steekproef het best in elkaar kan steken hangt van een aantal andere factoren in je onderzoek af.

1. Wat is in het kort je probleemstelling, maw wat wil je precies onderzoeken

2. Wat is het belangrijkste doel van je onderzoek, wil je feitelijk een uitspraak doen over alle klanten of is je onderzoek erop gericht om voornamelijk uitspraken te doen over de aparte klantgroepen (of om deze klantgroepen met elkaar te vergelijken).

3. Wil je uberhaupt deze groepen wel even zwaar wegen of is de mening van de categorie Key klanten eigenlijk veel belangrijker voor je dan de mening van de andere soorten klanten.

Voor dit soort vragen is niet direct een standaardregeltje te geven. Met wat heen en weer praten kunnen we er wellicht toch uitkomen.

Ps. welke opleiding doe je precies en waar?

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zaterdag 12 april 2003

©2001-2024 WisFaq