Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De gulden snede

Hallo
Ik heb eigenlijk nog een vraagje in verband met een regelmatige vijfhoek.

Dit keer gaat het om de volgende formule: d=ϕz. Met d = diagonaal regelmatige vijfhoek, z = zijde regelmatige vijfhoek en ϕ is de gulden snede. In een regelmatige vijfhoek geldt dus dat de diagonaal de lengte heeft van de zijde maal de gulden snede.

Wederom vraag ik me af waarom dit zo is? Wat is de redenering, hoe vind je dit?

Pieter
3de graad ASO - zondag 29 mei 2022

Antwoord

Dat kun je vinden in Boek XIII, Propositie 8 van De Elementen van Euclides.

kphart
zondag 29 mei 2022

©2001-2024 WisFaq