\require{AMSmath} Formule van Moivre Hoe kan je cos(4x) uitdrukken in cos(x) met de formule van Moivre? wiskun 3de graad ASO - zaterdag 7 mei 2022 Antwoord Hallo,Dank voor je vraag.De formule van De Moivre stelt$(\cos(x)+i\cdot \sin(x))^n=\cos(nx)+i\cdot \sin(nx) $,ofwel, voor $n=4$$(\cos(x)+i\cdot\sin(x))^4=\cos(4x)+i\cdot\sin(4x) $.Haakjes wegwerken links geeft$\cos^4(x) + 4i\cdot\cos^3(x)\sin(x) + 6i^2\cdot\cos^2(x)\sin^2(x) + 4i^3\cdot\cos(x)\sin^3(x) + i^4\cdot\sin^4(x) = \cos(4x)+ i\cdot\sin(4x)$ en dus$\cos^4(x) - 6\cos^2(x)\sin^2(x) + \sin^4(x) + i(4\cos^3(x)\sin(x) - 4\cos(x)\sin^3(x)) = \cos(4x)+ i\cdot\sin(4x).$Nemen we aan beide kanten het reële deel, dan houden we $\cos^4(x) - 6\cos^2(x)\sin^2(x) + \sin^4(x) = \cos(4x)$over en met substitueren van $\sin^2(x)=1-\cos^2(x)$ kunnen we de gevraagde uitdrukking completeren.Met vriendelijke groet, FvL zaterdag 7 mei 2022 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hoe kan je cos(4x) uitdrukken in cos(x) met de formule van Moivre? wiskun 3de graad ASO - zaterdag 7 mei 2022
wiskun 3de graad ASO - zaterdag 7 mei 2022
Hallo,Dank voor je vraag.De formule van De Moivre stelt$(\cos(x)+i\cdot \sin(x))^n=\cos(nx)+i\cdot \sin(nx) $,ofwel, voor $n=4$$(\cos(x)+i\cdot\sin(x))^4=\cos(4x)+i\cdot\sin(4x) $.Haakjes wegwerken links geeft$\cos^4(x) + 4i\cdot\cos^3(x)\sin(x) + 6i^2\cdot\cos^2(x)\sin^2(x) + 4i^3\cdot\cos(x)\sin^3(x) + i^4\cdot\sin^4(x) = \cos(4x)+ i\cdot\sin(4x)$ en dus$\cos^4(x) - 6\cos^2(x)\sin^2(x) + \sin^4(x) + i(4\cos^3(x)\sin(x) - 4\cos(x)\sin^3(x)) = \cos(4x)+ i\cdot\sin(4x).$Nemen we aan beide kanten het reële deel, dan houden we $\cos^4(x) - 6\cos^2(x)\sin^2(x) + \sin^4(x) = \cos(4x)$over en met substitueren van $\sin^2(x)=1-\cos^2(x)$ kunnen we de gevraagde uitdrukking completeren.Met vriendelijke groet, FvL zaterdag 7 mei 2022
FvL zaterdag 7 mei 2022
©2001-2024 WisFaq