Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoogtes boog cirkelsegment

Hallo, ik verdeel de koorde van de boog van een cirkelsegment in vier gelijke delen (of x-aantal gelijke delen). Wat is telkens de hoogte tot de boog?
Dit alles om een boogwerkstuk (van 4m)uit te tekenen vóór contructie.Met groeten.

Christ
Iets anders - donderdag 10 april 2003

Antwoord

Noem R de straal van de cirkel en k de HALVE lengte van de koorde. Noem x de afstand van een punt op de koorde tot een van de eindpunten van de koorde. Dan wordt de hoogte gegeven door :

hoogte(x) = √(R2-(x-k)2) - √(R2-k2)

Zo is bijvoorbeeld de hoogte in de eindpunten gelijk aan hoogte(0)=hoogte(2k)=0 en de hoogte in het midden gelijk aan hoogte(k)=R-√(R2-k2).

cl
donderdag 10 april 2003

©2001-2024 WisFaq