Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afleiden van de ABC-formule

Hoi, wisfaq, ik heb een po en daar moet ik de abc formule afleiden door middel van kwadratisch afsplitsen. Ik ben nu zo ver: (ax2+bx+c)/a = x2+(b/a)x+c kwadratisch afgesplitst is dat ((x+b/(2a))2)-((b/(2a))2)+c/a. Als vergelijkeing: ((x+b/(2a))2)-((b/(2a))2)+c/a=0 = ((x+b/(2a))2)=+((b/(2a))2)-c/a = x+(b/2a)=+of-[((b/(2a))2)-c/a]
Maar verder kom ik niet. De vergelijking moet dus op (b+of-[b2+4ac])/2a uitkomen. kunt u mij alstublieft helpen?
bij voorbaat dank
David

David
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 7 april 2003

Antwoord

ax2+bx+c=0$\Leftrightarrow$
x2 + (b/a)x + c/a = 0$\Leftrightarrow$
x2+ (b/a)x + (b2/4a2) - (b2/4a2) + c/a = 0$\Leftrightarrow$
(x+ b/2a)2- (b2/4a2) + c/a = 0 $\Leftrightarrow$
(x+ b/2a)2= (b2/4a2) - c/a $\Leftrightarrow$
(x+ b/2a)2= (b2/4a2) - 4ac/4a2 $\Leftrightarrow$
(x+ b/2a)2= (b2 - 4ac)/4a2 $\Rightarrow$

x+ b/2a = +√(b2 - 4ac)/2a $\angle$
x+ b/2a = -√(b2 - 4ac)/2a $\Leftrightarrow$
x = {-b+√(b2 - 4ac)}/2a $\angle$
x = {-b-√(b2 - 4ac)}/2a $\angle$

groeten,
martijn

mg
maandag 7 april 2003

©2001-2025 WisFaq