Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Simuleren

Hallo, Stel je speelt nu met 4 dobbelstenen en 2 deelnemers als er geen enkele 3 is gegooit krijgt a een punt en anders krijgt b een punt, wat is hier de simulatie van?

Jory
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 6 april 2003

Antwoord

Je kunt dit met de TI-83 als volgt simuleren.

Met het commando randInt(1,6,4) simuleer je het gooien met drie dobbelstenen. De optie randInt( vindt je via de knop MATH, het menu PRB, optie 5.

q9507img4.gif


Je zou nu handmatig kunnen kijken hoeveel keer er elke keer drie is gegooid.
Je kunt dit ook automatiseren.

Voer in: randInt(1,6,4)={3,3,3,3}
De = vind je onder TEST (2nd Math)
De lijst met de waardes van de vier dobbelstenen (randInt(1,6,4)) wordt vergeleken met de lijst met vier drieën ({3,3,3,3}). De uitkomst is weer een lijst, met een 1 op de plaats waar de twee lijsten overeenkwamen en een 0 op de plaats waar de lijsten verschilden.

q9507img5.gif


Met het commando sum( kun je waardes in een lijst optellen.
Dus het commando sum((randInt(1,6,4)={3,3,3,3}) geeft je het aantal drieën dat gegooid is. Het commando sum( vind je onder LIST, het menu MATH, optie 5.

q9507img6.gif


Met bovenstaand commando zou je een programmaatje kunnen schrijven dat dit bijvoorbeeld 100 keer uitvoert en telt hoe vaak het 0 als uitkomst geeft.

wh
woensdag 9 april 2003

©2001-2024 WisFaq