Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kansberekening roulette

Wat is de bijbehorende theoretische kans bij de volgende drie inzetten met drie fiches.
1)1 fiche op rood en 2 op even.
2)1 fiche op oneven, 1 op even en 1 op rood
3)1 fiche op zwart, 1 op nul en 1 op oneven.
ALvast bedankt.

Maxiem
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 5 april 2003

Antwoord

De kans op een prijs is lastiger dan de kans op geen prijs. Je kunt met 3 fiches (soms) meerdere prijzen winnen. Laten we maar een poging wagen:
  1. 1 op rood, 2 op even

    P(een prijs)=1-P(geen prijs)=1-P(zwart en oneven)-P(nul)
    Er zijn 9 zwarte, oneven nummers en je hebt natuurlijk nog de groene nul! Dus de kans op op één prijs is:
    P(een prijs)=1-9/37-1/37=17/37

  2. 1 op oneven, 1 op even en 1 op rood

    P(een prijs)=1-P(geen prijs)=1-P(nul)=1-1/37=36/37

  3. 1 op zwart, 1 op nul en 1 op oneven

    P(een prijs)=1-P(geen prijs)=1-P(rood en even)=1-9/37=28/37
P.S.
Maar... toch klopt het niet helemaal! Zie de reactie hieronder!

WvR
zaterdag 5 april 2003

 Re: Kansberekening roulette 

©2001-2024 WisFaq