Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verandering boloppervlak

Geachte heer of mevrouw,

Ik wil een formule afleiden voor de verandering van het boloppervlak waarbij de temperatuur van een homogene massieve bol met straal r verandert met T. De kubieke uitzettingscoeeficient b = 3a.
Ik weet dat voor de volumeverandering van de bol als gevolg van uitzetting DV=b*V(0)*DT
V(0) is het beginvolume.
Ik weet ook dat voor het Volume geldt: V=4/3*p*r3
Het Oppervlakte van een bol is 4pr2
Het volume geintegreerd geeft dus het oppervlakte maar ik kom niet tot de formule voor de verandering van het boloppervlak.
Kunt u mij alstublieft helpen. Ik weet dat het er nogal natuurkundig uitziet maar het probleem lijkt me 100% wiskundig!!!
Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet,

Gertjan Broenink

Gertja
Student hbo - zaterdag 5 april 2003

Antwoord

De kubieke uitzettingscoefficient, b, is BIJ BENADERING gelijk aan 3a. (ofwel 3 keer de lineaire uitzettingscoefficient).
Deze benadering geldt voor relatief kleine veranderingen in de temperatuur T.

Bij een bol kunnen we in beginsel uitgaan van de straal r, en deze volgens de lineaire uitzettingscoefficient (mooi Scrabble-woord! ) laten toenemen.

Dus de begin-straal van de bol is r0
Dan geldt bij een temperatuursverandering dat
Dr=r0.a.DT
®
rnieuw=r0+Dr=r0(1+a.DT)
Dus voor het nieuwe boloppervlak Onieuw geldt:
Onieuw=4prnieuw2
=4pr02(1+aDT)2

kom je hier verder mee?

groeten,
martijn

mg
zaterdag 5 april 2003

©2001-2025 WisFaq