Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Getallenstelsels

Hoe reken je getallen uit het tientalligstelsel om naar het achttallig of zestientalligstelsel? Kan je ook zelf een willekeurig getallenstelsen bedenken? Alvast Bedankt!

Piet
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 3 april 2003

Antwoord

Bij het 10 tallig stelsel krijg je een extra cijfer bij 10, 102, 103, 104 etc.

Bij het 8 tallig stelsel is dat bij 8=8, 82=64, 83=512, 84=4096, 85=32768

Welnu we beginnen met het getal 100001 (decimaal). Om dit om te rekenen naar octaal (8 tallig) ga je door de hoogste macht van 8 delen (met rest). Die rest ga je dan weer delen etc.....)

100001:32768 = 3 rest 1697
1697:4096 = 0 rest 1697
1697:512 = 3 rest 161
161:64 = 2 rest 33
33:8 = 4 rest 1

Zodat decimaal 100001 overeenkomt met octaal 303241.
Decimaal omrekenen naar 16 tallig (hexadecimaal) gaat op een vergelijkbare manier alleen heb je daarbij nog wat letters nodig. Daarover staat wel het een en ander in de database.

Met vriendelijke groet

JaDeX

Zie Hexadecimaaltabel

jadex
donderdag 3 april 2003

©2001-2024 WisFaq