Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van een parabool opstellen met twee gegeven punten

Ik loop vast met mijn wiskunde, ook met behulp van de antwoorden kom ik er niet uit. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

De punten $(-2,-11)$ en $(3,4)$ zijn gegeven. De parabool heeft de vergelijking:

$y=x^2+bx+c$

Ik moet $b$ en $c$ exact berekenen en een vergelijking geven van de parabool. Hoe pak ik deze som aan en welke stappen moet ik maken?

Milan
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 15 april 2022

Antwoord

Je kunt de coordinaten van de punten invullen in de vergelijking. Je krijgt dan twee vergelijkingen met twee onbekenden $b$ en $c$. Als je dat stelsel oplost weet je waarden van $b$ en $c$.

$(-2,-11)$ geeft $-11 = - 2·b + c + 4$
$(3,4)$ geeft $4 = 3·b + c + 9$

Zou het dan lukken?

WvR
vrijdag 15 april 2022

©2001-2024 WisFaq