Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Reeksen van getallen

Beste,

Ik moet bepalen of de reeksen (n^(n-1/n))/(n-1/n)^n met n=2 tot $\infty $
convergeert of divergeert. Volgens mijn berekening divergeert ze en zo staat het ook in het boek.

Wat ik bij zo'n vraag altijd doe is eerst de limiet berekenen van n naar $\infty $ want als deze al niet 0 is kan je al besluiten dat ze divergent is.

Deze limiet is niet zo simpel om op te lossen. Wat ik deed is asymptotische equivalentie gebruiken. Nu weet ik niet of je dat mag toepassen op een limiet.

Ik gebruikte dat n-1/n asymptotisch equivalent is met n op n naar $\infty $ .
dan wordt het wel heel simpel want dan is de limiet gewoon 1.

Ik weet niet of mijn redenering klopt.

Mike
Student universiteit België - dinsdag 12 april 2022

Antwoord

Die redenering moet echt wat voorzichtiger. Gebruik makend van de wetenschap dat waarschijnlijk die limiet op 1 moet uitkomen ga ik het volgende doen:

Voor n $\to $ $\infty $ geldt:

(n^(n-1/n))/(n-1/n)n $>$ (n^(n-1/n))/(nn) = n^(-1/n)

Dan schrijf ik die macht even anders:
n^(-1/n) = e^ln(n^(-1/n)) = e^((-1/n)ln(n))

Nu is lim n $\to $ $\infty $ ln(n)/n = 0 (dit is een standaard limiet)

Dus die oorspronkelijke limiet kan nu nooit kleiner worden dan 1.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
dinsdag 12 april 2022

 Re: Reeksen van getallen 

©2001-2024 WisFaq