Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Statistiek en kansrekenen

Statistiek vraag:

Ik heb 3 maten:

- 150 cm
- 200 cm
- 300 cm

Rekenkundig gemiddelde = 235
Variante = 35

Hoe groot is de kans dat een maat onder de 150 cm zit?

Michel
Ouder - donderdag 31 maart 2022

Antwoord

Beste Michel,

De kans dat je onder de 150 cm zit lijkt me 0, die staven zijn er namelijk niet. Dat zal zo wel niet bedoeld zijn. Deze vraag is onduidelijk en klopt ook niet.

Ik kan me wel voorstellen dat je uiteindelijk vanuit het gegeven gemiddelde en de variantie de frequentieverdeling van de lengtes wilt achterhalen en dan daaruit de kans op precies 150 cm gaat afleiden. Dat zou moeten kunnen. Is dat dan wel de bedoeling?

Daarvoor stel je het aantal van 150 cm op 100 en vervolgens aantallen 200 cm = A en 300 cm = B
Je krijgt dan voor het gemiddelde:
((150x100)+(200xA)+(300xB))/(100+A+B) = 235

Voor de variantie kan je iets soortgelijks opstellen. Maar het lijkt me dat de gegeven uitkomst van de variantie veel te laag is om hiermee tot een oplossing te komen.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
vrijdag 1 april 2022

©2001-2024 WisFaq