Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van raaklijn

'Bepaal de waarde van a in de vergelijking y=x+a van de raaklijn t aan de grafiek van de functie f(x)=x2+3x+4

Ik heb dus een oplossing, maar denk dat mijn redenering foutief is.

Een deel van mijn oplossing:

y = x + a $\Rightarrow$ raakt dus de top van de functie. Klopt dit?
Ik dacht, f(x)=x is gewoon een rechte door de oorsprong, door de a te veranderen gaat ie gewoon langs de y-as op en neer, dus raakt aan de top.

Maar deze redenering klopt denk ik niet, en ik weet niet hoe ik anders op de oplossing moet komen...

Alvast bedankt xx

Lisa
3de graad ASO - zondag 16 januari 2022

Antwoord

Ik heb voor de tekening de functie veranderd in f(x)=x2+3x+4. De richtingscoëfficiënt van de raaklijn is gelijk aan 1. Dat betekent dat de lijn niet raakt in de top. De helling in de top is immers gelijk aan nul. Nee. Dat moet anders...

In onderstaande grafiek kan je zien hoe 't zit. Je kunt de waarde van a veranderen. Het idee was dus niet helemaal verkeerd, maar je moet een punt zoeken waar de helling gelijk aan nul is.

Volgens mij bepaal je daarvoor de afgeleide van f en stelt de afgeleide aan 1 om dat punt te vinden.

Toch?

f'(x)=2x+3

2x+3=1
2x=-2
x=-1

Tada!

WvR
maandag 17 januari 2022

©2001-2024 WisFaq