\require{AMSmath} Logaritmische vergelijkingen uitgewerkt Bij de volgende vergelijking en uitwerking heb ik een vraag:2log(4−30x2) = −24−30x2 = −2 2Waarom is – 2 niet – (2 1) of – 2 1 bij het omzetten naar de log (min twee tot de macht een)?Zit dat in de vraagstelling om een logaritmische vergelijking te maken?link naar wiskundeleraar Lina Ouder - woensdag 12 januari 2022 Antwoord Ik begrijp je notatie niet helemaal, maar 't is vooral het toepassen van de hoofdregel van de logaritme. Er geldt:${}^g\log (x) = y \Leftrightarrow g^y = x$Zodat in jouw geval:$\eqalign{ & g = 2 \cr & a = 4 - 30x^2 \cr & b = - 2 \cr}$Dus:$\eqalign{ & {}^2\log (4 - 30x^2 ) = - 2 \cr & 2^{ - 2} = 4 - 30x^2 \cr}$...en meer moet het niet zijn en ook niet anders...Zie ook rekenregels voor logaritmen WvR woensdag 12 januari 2022 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Bij de volgende vergelijking en uitwerking heb ik een vraag:2log(4−30x2) = −24−30x2 = −2 2Waarom is – 2 niet – (2 1) of – 2 1 bij het omzetten naar de log (min twee tot de macht een)?Zit dat in de vraagstelling om een logaritmische vergelijking te maken?link naar wiskundeleraar Lina Ouder - woensdag 12 januari 2022
Lina Ouder - woensdag 12 januari 2022
Ik begrijp je notatie niet helemaal, maar 't is vooral het toepassen van de hoofdregel van de logaritme. Er geldt:${}^g\log (x) = y \Leftrightarrow g^y = x$Zodat in jouw geval:$\eqalign{ & g = 2 \cr & a = 4 - 30x^2 \cr & b = - 2 \cr}$Dus:$\eqalign{ & {}^2\log (4 - 30x^2 ) = - 2 \cr & 2^{ - 2} = 4 - 30x^2 \cr}$...en meer moet het niet zijn en ook niet anders...Zie ook rekenregels voor logaritmen WvR woensdag 12 januari 2022
WvR woensdag 12 januari 2022
©2001-2024 WisFaq