Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide van sinē(x)cosē(x)

Goedemorgen,
Kunt u mij uitleggen hoe ik de afgeleide van sin2(x)cos2(x) bereken? Ik heb het geprobeerd, maar kom helaas niet verder. Ik heb de productregel toegepast, maar kom niet op hetzelfde antwoord als het antwoordenboek uit.

Mijn aanpak:

Afgeleide van sin2(x)cos2(x)= 2sin(x)cos(x).cos2(x) + sin2(x).-2sin(x)cos(x). Dit antwoord is helaas fout. In het antwoordenboek staat het volgende:
2cos(x)sin(x)·(cos2(x)- sin2(x)).

Hopelijk kunt u met wat tips en adviezen meer duidelijkheid hierin verschaffen.

Alvast bedankt voor de hulp.

Mario

Mario
Student hbo - woensdag 5 januari 2022

Antwoord

Je antwoord is goed; het antwoordenboek heeft de gemeenschappelijke factor $2\sin x\cos x$ buiten de haakjes gehaald (en $\sin x$ en $\cos x$ omgewisseld).

Met wat gonioformules, $\sin2x=2\sin x\cos x$ en $\cos2x=\cos^2x-\sin^2x$, kun je er ook $\sin2x\cdot\cos2x$ van maken, of zelfs $\frac12\sin4x$.

kphart
woensdag 5 januari 2022

©2001-2024 WisFaq