Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tijdsduur berekenen met afstand en snelheid

Oscar en Paul zijn met de auto een weekend naar Parijs geweest. Op de heenweg legden ze 520 km in 5 uur af. Tot de tussenstop reden ze gemiddeld 120 km per uur. Na de tussenstop hadden ze veel pech met files. Dit stuk reden ze met een gemiddeld snelheid van 80 km per uur.
  • Stel een vergelijking op en bereken hiermee de tijd die Oscar en Paul voor het tweede gedeelte nodig hebben gehad.

Muhamm
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 15 december 2021

Antwoord

Gebruik de formule:

$\eqalign{v=\frac{S}{t}}$ met:

$v$: gemiddelde snelheid in km/uur
$S$: afgelegde weg in km
$t$: tijd in uur

Als ze over het eerste stuk $t$ uur doen dan doen ze over het tweede stuk $5-t$ uur. Als het eerste stuk $S$ km is dan is het tweede stuk $520-S$ km. Er geldt:

Nu geldt $
\eqalign{\frac{S}
{t} = 120}
$ en $
\eqalign{\frac{{520 - S}}
{{5 - t}} = 80}
$.

Oftewel:

$
\eqalign{
& S = 120t \cr
& 520 - S = 80(5 - t) \cr}
$

Je kunt nu $
S = 120t
$ invullen in de tweede vergelijking. Je krijgt dan:

$
\eqalign{
& 520 - S = 80(5 - t) \cr
& 520 - 120t = 400 - 80t \cr}
$

Kan je de vergelijking oplosssen? Je weet dan $t$. Hoe lang doen ze dan over het tweede stuk? Lukt dat zo?

WvR
woensdag 15 december 2021

 Re: Tijdsduur berekenen met afstand en snelheid 

©2001-2024 WisFaq