Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 92911 

Re: Bereken hoeveel meter Bert bij Arjan vandaan staat

Los vergelijking op -0,03a2+0,6a=2,25

Yasmin
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 21 november 2021

Antwoord

Het is bij de meeste vergelijkingen handig om eerst de breuken weg te werken. Dat kan in één keer maar dat kan ook in stappen! Daarna kan je dan kijken of je misschien kan ontbinden in factoren of dat je misschien beter een andere methode kan gebruiken.

$
- 0,03a^2 + 0,6a = 2,25
$

Eerst maar 's op nul herleiden:
$
- 0,03a^2 + 0,6a - 2,25 = 0
$

Dan alles keer -1:
$
0,03a^2 - 0,6a + 2,25 = 0
$

Alles keer 100:
$
3a^2 - 60a + 225 = 0
$

Delen door 3:
$
a^2 - 20a + 75 = 0
$

Ontbinden in factoren:
$
(a - 5)(a - 15) = 0
$

Geef de oplossingen:
$
a = 5 \vee a = 15
$

Dan ben je er wel. Dat kan sneller, maar in kleine stappen veilig thuis kan ook...

Helpt dat?

WvR
maandag 22 november 2021

©2001-2024 WisFaq