Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gebruik van drie puntjes in een vergelijking

Beste lezer, ik probeer een uitleg over de geometrie van de zogenaamde 'Lunda-patronen' te begrijpen. (ik ben een nul in Wiskunde) Er wordt ergens gesteld: (vertaald uit het Engels) [Neem een rechthoekig raster RG(m,n) met hoekpunten (0,0),(2m,0),(2m,2n) en (0,2n) en met als punten (2s-1,2t-1), waarbij s = 1,...,m en t=1,...,n en m en n twee willekeurige natuurlijke getallen.]

Ik begrijp niet hoe ik de uitdrukking moet lezen: s = 1,...,m Wat stellen deze drie puntjes voor en hoe heet dit? Het gaat erom om bij de coördinaten van de punten uit te komen, dat snap ik. Ik lees het als vergelijking, maar dan heb ik 2 onbekende variabelen: ... en m. Het is vrij lastig zoeken op ... Verder zag ik wel een uitleg over magische vierkanten, die ook in de tekst aan de orde komen, maar daar kwam ik niet verder mee voor wat betreft deze schrijfwijze.

Hartelijk dank voor uw tijd. Met vriendelijke groet

Reijer
Iets anders - woensdag 10 november 2021

Antwoord

De puntjes '...' betekent 'tot en met', dus als s=1,...,m en m is bijvoorbeeld gelijk aan 6 dan neemt s de waarden 1,2,3,4,5 en 6 aan. Bij een willekeurige waarde van m neemt s de waarden 1 tot en met m aan.

Als m=3 en n=5 dan krijg je de coördinaten van 15 roosterpunten.

Helpt dat?

WvR
woensdag 10 november 2021

©2001-2024 WisFaq