Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen naar x met parameters

Beste,

Onlangs kreeg ik een vergelijking van de 2e graad op een taak maar ik snapte hier helemaal niets van en had deze dus ook fout. nu vroeg ik mij af wat het dan wel moest zijn en of jullie kunnen uitleggen hoe het moet.

De vraag was als volgt:

Los op naar x (k en l zijn parameters):

x2-2(k-l)x-3k2-14k-8 = 0

Oplossing met -√D geeft: x=
Oplossing met +√D geeft: x=

Hopelijk kunnen jullie me helpen!

Alvast bedankt!
Met vriendelijke groeten,

Robbe
2de graad ASO - zondag 7 november 2021

Antwoord

Dat lijkt me heel geschikt om op te lossen met kwadraatafsplitsen. Dat gaat dan zo:

$
\eqalign{
& x^2 - 2(k - l)x - 3k^2 - 14k - 8 = 0 \cr
& (x - (k - l))^2 - (k - l)^2 - 3k^2 - 14k - 8 = 0 \cr
& (x - k + l)^2 - l^2 + 2kl - 4k^2 - 14k - 8 = 0 \cr
& (x - k + l)^2 = l^2 - 2kl + 4k^2 + 14k + 8 \cr
& x - k + l = \pm \sqrt {l^2 - 2kl + 4k^2 + 14k + 8} \cr
& x = k - l \pm \sqrt {l^2 - 2kl + 4k^2 + 14k + 8} \cr}
$

Dan ben je er wel zo'n beetje...

Je kunt ook de ABC formule gebruiken, maar dat is zo ongeveer hetzelfde.

$
\eqalign{
& x^2 - 2(k - l)x - 3k^2 - 14k - 8 = 0 \cr
& a = 1 \cr
& b = - 2(k - l) \cr
& c = - 3k^2 - 14k - 8 \cr
& D = \left( { - 2(k - l)} \right)^2 - 4 \cdot 1 \cdot \left( { - 3k^2 - 14k - 8} \right) \cr
& D = 16k^2 - 8kl + 56k + 4l^2 + 32 \cr
& x{}_{1,2} = \frac{{2(k - l) \pm \sqrt {16k^2 - 8kl + 56k + 4l^2 + 32} }}
{{2 \cdot 1}} \cr}
$

Nog even verder uitwerken en klaar is Klara...
Help dat?

WvR
zondag 7 november 2021

©2001-2024 WisFaq