Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Eerstegraad differentiaalvergelijking

Goede middag ,
Volgende DV :
(2s-e2t)ds= 2(se2t-cos2t)dt
ds/dt=[2(se2t-cos2t)/[2s-cos2t)
Ik probeerde de substituties : s=ut;ds/dt=u+tdu/dt
Na wat rekenwerk vind ik geen oplossing op die manier.
Welke methode geldt hier?
Oplossing : s2-e2t+sin2t=C
Groetjes

Rik Le
Iets anders - dinsdag 26 oktober 2021

Antwoord

De differentiaalvergelijking is gewoon exact: breng het rechterlid naar links en differentieer:
$$
\frac\partial{\partial t}(2s-e^{2t})=-2e^{2t}=\frac\partial{\partial s}(-2se^{2t}+2\cos2t)
$$

kphart
dinsdag 26 oktober 2021

 Re: Eerstegraad differentiaalvergelijking 

©2001-2025 WisFaq