Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een vergelijking opstellen aan de hand van gegeven nulpunten

Geachte,

De opdracht luidt als volgt: Een vergelijking van de 5de graad heeft reele coefficienten en heeft onder andere volgende oplossingen z1=0 (multipliciteit 2), z2=1 en z3=1+i.

Ik weet dat het complex toegevoegde van z3 ook een nulpunt is (dus z3=1-i), maar verder heb ik geen idee hoe ik hieraan moet beginnen.

Alvast bedankt

Yosra

Yosra
Student universiteit België - maandag 25 oktober 2021

Antwoord

Dan kun je je vergelijking kennelijk schrijven als
$$z^2(z-1)(z-1-i)(z-1+i)=0
$$Nu de linker kant uitwerken als je de vergelijking reëel wilt maken.

kphart
maandag 25 oktober 2021

©2001-2024 WisFaq