Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Regelmatige vijfhoek

Hoi,
Ik hoop dat u me kunt helpen met deze opgave....
ABCDE is een regelmatige vijhoek en C(0,r) is zijn omgeschreven cirkel. M een punt op de kleine boog [AB].
H1, H2, H3, H4, H5 zijn de afstanden tussen het punt M en de lijnen (AB), (BC), (CD), (DE) en (EA)

toon aan:
H2+ H3+ H4+ H5-H1= (2·S)/c
waarbij S is de oppervlakte ABCDE en c de lengte van AB
alvast bedankt

asmar
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 1 april 2003

Antwoord


q9278img1.gif

In bovenstaande figuur zijn de lijnstukken MP1, MP2, ... de bedoelde afstanden H1, H2, ... van M tot de zijden van de vijfhoek.
Die afstanden kunnen dienen als hoogte van de driehoeken MAB, MBC, MCD, MDE en MEA.
Laten we de oppervlaktes van die driehoeken, opvolgend O1, O2, O3, O4, O5 genoemd, eens bekijken.
Dan zien we dat voor de oppervlakte S van de vijfhoek geldt:
S = O2 + O3 + O4 + O5 - O1
Nu is bijvoorbeeld O2 = 1/2·H2·c (etc).
Dan is het denk ik nu niet moeilijk meer de formule verder zelf af te leiden.

dk
dinsdag 1 april 2003

©2001-2024 WisFaq