Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

SAS - proc corr of proc ttest

Ga na of er een verband bestaat tussen het naar de bioscoop gaan en de mate van individualisering.

Data is afkomstig van een onderzoek bij jongeren.
De variabele bioscoop kan 7 waarden aannemen:
1=niet ... 7=meerdere keren per week.
Mate van individualisering is een som van 6 variabelen die elk een waarde van 1 tot 5 kunnen hebben (1=weinig ... 5=sterk)

Nu ben ik niet zeker welke test ik moet nemen om te onderzoeken of er een verband is.

Proc Corr, die het verband tussen 2 variabelen zoekt, of proc ttest, die het verband tussen 2 groepen zoekt.

Kan u me daarbij helpen?

Marijk
Student universiteit - dinsdag 1 april 2003

Antwoord

geen van beide

T-test toetst het verschil van een numerieke (interval ratio variabele) in twee groepen (bepaald door een groepsvariabele). Dus bijvoorbeeld is er verschil tussen het aantal uren dat mannen en vrouwen wekelijks achter de computer doorbrengen.

Correlatie geeft aan het verband tussen twee interval ratio-variabelen. Bijvoorbeeld, wat is het verband tussen de leeftijd van een persoon en het aantal ziekteverzuimdagen.

Ik zou beginnen met een chi-kwadraattoets op onafhankelijkheid. Wanneer je concludeert dat er inderdaad een verband is zou je dat middels het het gebruik van rij-of kolompercentages voor de steekproef kunnen beschrijven.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
dinsdag 1 april 2003

©2001-2024 WisFaq