Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontbinden in factoren

Hallo,

In mijn wiskundeboek staat de volgende opgave:

Vind de vier nulpunten van de polynoom z4+4.
Gebruik deze nulpunten daarna om z4+4 te ontbinden in kwadratische factoren met echte coëfficiënten.

Ik heb de nulpunten al gevonden. De nulpunten zijn:
1+i; -1+i; -1-i; 1-i

Alleen heb ik moeite om in te zien hoe ik hiermee de kwadratische factoren moet maken.

Erwin
Student universiteit - vrijdag 27 augustus 2021

Antwoord

Mooi, denk nou eens aan (x-2)(x+2) = x2-4. Die losse x valt eruit.
Op dezelfde manier kun je die i wegkrijgen. Gebruik de nulpunten en even goed nadenken welke tweetallen je samen neemt zodat de losse i eruit valt.

(z-(1+i))(z-(1-i))= z2-(1+i)·z-(1-i)z+(1+i)(1-i) = z2-2z+2

Nu die andere twee:
(z-(-1+i))(z-(-1-i)) = z2+2z+2

Dus z4+4 is te schrijven als (z2-2z+2)(z2+2z+2) Ga maar na.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
vrijdag 27 augustus 2021

©2001-2024 WisFaq