Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Spoel in een stroomkring

Vraag 64 van getal en ruimte wiskunde D hoofdstuk 16 vraagt wat ik over de waarde van de spanning van een spoel kan zeggen met een formule U_spoel=L·dI/dt als er een contante 5 ampaire door de spoel stroomt met L=0.012H. Met 'L' een evenredigheisconstante uitgedrukt in henry.

Het boek geeft als antwoord 5·0.012=0.06. Maar is de afgeleiden van een constante waarde niet 0? Hoort dan U_spoel niet gelijk te zijn aan 0? Immers dI/dt met I=5 wordt 0.

Berke
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 22 augustus 2021

Antwoord

Bedenk dat het hier gaat om wisselspanning over de spoel, te zien aan het symbool ~. De natuurkundige eigenschap van een spoel is dat er dan een reactie ontstaat die het effect van het wisselen van de spanning probeert tegen te werken. De bijbehorende wisselstroom loopt daarbij in fase 0,5$\pi$ achter. Zowel spanning als stroom zijn hierbij sinusvormig.

Dat zie je ook in de formule terug: Uspoel=L·dI/dt

Het woordje constant is verwarrend en zet jou op het verkeerde been. Het is wisselspanning dus feitelijk niet echt constant.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
maandag 23 augustus 2021

©2001-2024 WisFaq