\require{AMSmath} Volledige inductie Beste allen,Ik ben een opgave m.b.v. volledige inductie aan het oplossen, maar loop halverwege vast. Het gaat om de volgende opdracht:1+2+3+.......n= 1/2n(n +1)1+2+3+.......n+1= 1/2(n+1)(n+21/2n(n+1)+(n+1)= 1/2(n+1)(n+2)Tot en met hier gaat het prima. Vanaf onderstaande uitwerking gaat het fout. Namelijk:(n+1)(1/2n+1)= 1/2(n+1)(n+2).Hoe is men aan(n+1)(1/2n+1)gekomen: 1/2(n+1)(n+2)= 1/2(n+1)(n+2).Zou u mij kunnen uitleggen hoe men aan die laatste twee stappen zijn gekomen?Alvast bedankt Mario Student hbo - zaterdag 21 augustus 2021 Antwoord Bij de eerste stap kun je $n+1$ buiten haakjes halen:$\eqalign{ & \frac{1}{2}n(n + 1) + (n + 1) = \cr & (n + 1)\left( {\frac{1}{2}n + 1} \right) \cr}$Bij de tweede stap kun je $\frac{1}{2}$ buiten haakjes halen bij $\frac{1}{2}n+1$:$\eqalign{ & (n + 1)\left( {\frac{1}{2}n + 1} \right) = \cr & (n + 1) \cdot \frac{1}{2}(n + 2) = \cr & \frac{1}{2}(n + 1)(n + 2) \cr}$Helpt dat?volledige inductie WvR zaterdag 21 augustus 2021 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Beste allen,Ik ben een opgave m.b.v. volledige inductie aan het oplossen, maar loop halverwege vast. Het gaat om de volgende opdracht:1+2+3+.......n= 1/2n(n +1)1+2+3+.......n+1= 1/2(n+1)(n+21/2n(n+1)+(n+1)= 1/2(n+1)(n+2)Tot en met hier gaat het prima. Vanaf onderstaande uitwerking gaat het fout. Namelijk:(n+1)(1/2n+1)= 1/2(n+1)(n+2).Hoe is men aan(n+1)(1/2n+1)gekomen: 1/2(n+1)(n+2)= 1/2(n+1)(n+2).Zou u mij kunnen uitleggen hoe men aan die laatste twee stappen zijn gekomen?Alvast bedankt Mario Student hbo - zaterdag 21 augustus 2021
Mario Student hbo - zaterdag 21 augustus 2021
Bij de eerste stap kun je $n+1$ buiten haakjes halen:$\eqalign{ & \frac{1}{2}n(n + 1) + (n + 1) = \cr & (n + 1)\left( {\frac{1}{2}n + 1} \right) \cr}$Bij de tweede stap kun je $\frac{1}{2}$ buiten haakjes halen bij $\frac{1}{2}n+1$:$\eqalign{ & (n + 1)\left( {\frac{1}{2}n + 1} \right) = \cr & (n + 1) \cdot \frac{1}{2}(n + 2) = \cr & \frac{1}{2}(n + 1)(n + 2) \cr}$Helpt dat?volledige inductie WvR zaterdag 21 augustus 2021
WvR zaterdag 21 augustus 2021
©2001-2024 WisFaq