Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Poolcoördinaat

Goede morgen,

Gegeven: Punt P=((-sin(2),cos(2))(in radialen ).

Vraag: Als een cirkel met middelpunt (0,0) en r= 1 (x2+y2=1) vanaf (1,0) in tegenwijzerzin doorlopen wordt tot aan het punt P, dan wordt een cirkelboog beschreven waarvan de lengte L is.

Bereken L

Ik kwam daarbij L=2 uit wat ook hoort tot de mogelijke oplossingen die in het vraagstuk gegeven zijn. Maar dit is blijkbaar niet juist.

Kan wel wat hulp gebruiken.
Groetjes

Rik Le
Iets anders - donderdag 12 augustus 2021

Antwoord

Beste Rik,

Als aanvulling heb ik startpunt (1,0) en het is een meerkeuzevraag met antwoorden:

a: L$<$2
b: L=2
c: 2$<$L<$\pi$+2
d: L=$\pi$+2
e: L>$\pi$+2

Radialen zijn gedefinieerd als omtrek bij de eenheidscirkel derhalve komt ook 2$\pi$ rad overeen met 360°.

Met (-sin(2),cos(2)) kom je in het derde kwadrant (blauwe punt) uit. Dat kan je gewoon met je rekenapparaat uitrekenen. En dan weet je eigenlijk het antwoord al.

Maar ook zonder rekenmachine leg je van (-sin(0),cos(0)) ofwel punt (0,1) naar (-sin(2),cos(2)) tegen de wijzers in 2 radialen over de eenheidscirkel af en dat is meer dan 90°

q92554img1.gif

Dus van het rode punt naar het blauwe punt leg je af 2 (rad). Maar je moet starten bij de rode pijl dan komt er nog 1/2$\pi$ bij. Dus de afstand is exact 2+1/2$\pi$ radialen. En daarbij voldoet antwoord c.

Tja, ik kan me voorstellen dat die vraagstelling verwarrend over kan komen. Graag wel in het vervolg de hele vraag meenemen dus ook met alle meerkeuze antwoorden.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
zondag 15 augustus 2021

©2001-2024 WisFaq