Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 92518 

Re: Het zwaartepunt berekenen

Yes, ik begrijp hem. Wel grappig. De vraag van u die ik na moest gaan (het huidige zwaartepunt vinden: (10/3, 2)) was ook een vraag van het boek. Maar ik begrijp hem nu. Bedankt!

Erwin
Student universiteit - dinsdag 3 augustus 2021

Antwoord

Hallo Erwin,

Eigenlijk is het een omweg om eerst het zwaartepunt te berekenen en daar de massa van de plaat te denken. Je kunt de massa van 3g ook 'eerlijk' verdelen over de drie hoekpunten, dit heeft hetzelfde effect. Op elk hoekpunt werkt dan een extra massa van 1g. Dit levert als vergelijkingen:

Xz = 1/9(0·(w1+1) + 8·(w2+1) + 2·(w3+1) = 2
Yz = 1/9(1·(w1+1) + 1·(w2+1) + 4·(w3+1) = 2

Met haakjes wegwerken en vereenvoudigen kom je dan tot hetzelfde stelsel van vergelijkingen.

GHvD
woensdag 4 augustus 2021

©2001-2024 WisFaq