\require{AMSmath} Vergelijkingen oplossen Hoe los je deze vergelijking op?3-(x-1)(x+2)=2(x-1)2-3 Nisrin Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 22 juni 2021 Antwoord Stap 1. Haakjes wegwerken.$\begin{array}{l} 3 - (x - 1)(x + 2) = 2(x - 1)^2 - 3 \\ 3 - (x^2 + x - 2) = 2(x^2 - 2x + 1) - 3 \\ \end{array}$...en zoals je ziet laat ik de haakjes nog even staan. Voor de zekerheid!Nu de haakjes. Nu zie je ook goed waarom dat nodig is.$\begin{array}{l} 3 - (x - 1)(x + 2) = 2(x - 1)^2 - 3 \\ 3 - (x^2 + x - 2) = 2(x^2 - 2x + 1) - 3 \\ 3 - x^2 - x + 2 = 2x^2 - 4x + 2 - 3 \\ \end{array}$Stap 2. Gelijksoortige termen samennemen$\begin{array}{l} 3 - (x - 1)(x + 2) = 2(x - 1)^2 - 3 \\ 3 - (x^2 + x - 2) = 2(x^2 - 2x + 1) - 3 \\ 3 - x^2 - x + 2 = 2x^2 - 4x + 2 - 3 \\ - x^2 - x + 5 = 2x^2 - 4x - 1 \\ \end{array}$Stap 3. Op nul herleiden $\begin{array}{l} 3 - (x - 1)(x + 2) = 2(x - 1)^2 - 3 \\ 3 - (x^2 + x - 2) = 2(x^2 - 2x + 1) - 3 \\ 3 - x^2 - x + 2 = 2x^2 - 4x + 2 - 3 \\ - x^2 - x + 5 = 2x^2 - 4x - 1 \\ - 3x^2 + 3x + 6 = 0 \\ \end{array}$Stap 4 Vereenvoudigen $\begin{array}{l} 3 - (x - 1)(x + 2) = 2(x - 1)^2 - 3 \\ 3 - (x^2 + x - 2) = 2(x^2 - 2x + 1) - 3 \\ 3 - x^2 - x + 2 = 2x^2 - 4x + 2 - 3 \\ - x^2 - x + 5 = 2x^2 - 4x - 1 \\ - 3x^2 + 3x + 6 = 0 \\ x^2 - x - 2 = 0 \\ \end{array}$Stap 5. Ontbinden in factoren. $\begin{array}{l} 3 - (x - 1)(x + 2) = 2(x - 1)^2 - 3 \\ 3 - (x^2 + x - 2) = 2(x^2 - 2x + 1) - 3 \\ 3 - x^2 - x + 2 = 2x^2 - 4x + 2 - 3 \\ - x^2 - x + 5 = 2x^2 - 4x - 1 \\ - 3x^2 + 3x + 6 = 0 \\ x^2 - x - 2 = 0 \\ (x + 1)(x - 2) = 0 \\ x = - 1 \vee x = 2 \\ \end{array}$...en dan zijn we er wel. WvR dinsdag 22 juni 2021 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hoe los je deze vergelijking op?3-(x-1)(x+2)=2(x-1)2-3 Nisrin Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 22 juni 2021
Nisrin Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 22 juni 2021
Stap 1. Haakjes wegwerken.$\begin{array}{l} 3 - (x - 1)(x + 2) = 2(x - 1)^2 - 3 \\ 3 - (x^2 + x - 2) = 2(x^2 - 2x + 1) - 3 \\ \end{array}$...en zoals je ziet laat ik de haakjes nog even staan. Voor de zekerheid!Nu de haakjes. Nu zie je ook goed waarom dat nodig is.$\begin{array}{l} 3 - (x - 1)(x + 2) = 2(x - 1)^2 - 3 \\ 3 - (x^2 + x - 2) = 2(x^2 - 2x + 1) - 3 \\ 3 - x^2 - x + 2 = 2x^2 - 4x + 2 - 3 \\ \end{array}$Stap 2. Gelijksoortige termen samennemen$\begin{array}{l} 3 - (x - 1)(x + 2) = 2(x - 1)^2 - 3 \\ 3 - (x^2 + x - 2) = 2(x^2 - 2x + 1) - 3 \\ 3 - x^2 - x + 2 = 2x^2 - 4x + 2 - 3 \\ - x^2 - x + 5 = 2x^2 - 4x - 1 \\ \end{array}$Stap 3. Op nul herleiden $\begin{array}{l} 3 - (x - 1)(x + 2) = 2(x - 1)^2 - 3 \\ 3 - (x^2 + x - 2) = 2(x^2 - 2x + 1) - 3 \\ 3 - x^2 - x + 2 = 2x^2 - 4x + 2 - 3 \\ - x^2 - x + 5 = 2x^2 - 4x - 1 \\ - 3x^2 + 3x + 6 = 0 \\ \end{array}$Stap 4 Vereenvoudigen $\begin{array}{l} 3 - (x - 1)(x + 2) = 2(x - 1)^2 - 3 \\ 3 - (x^2 + x - 2) = 2(x^2 - 2x + 1) - 3 \\ 3 - x^2 - x + 2 = 2x^2 - 4x + 2 - 3 \\ - x^2 - x + 5 = 2x^2 - 4x - 1 \\ - 3x^2 + 3x + 6 = 0 \\ x^2 - x - 2 = 0 \\ \end{array}$Stap 5. Ontbinden in factoren. $\begin{array}{l} 3 - (x - 1)(x + 2) = 2(x - 1)^2 - 3 \\ 3 - (x^2 + x - 2) = 2(x^2 - 2x + 1) - 3 \\ 3 - x^2 - x + 2 = 2x^2 - 4x + 2 - 3 \\ - x^2 - x + 5 = 2x^2 - 4x - 1 \\ - 3x^2 + 3x + 6 = 0 \\ x^2 - x - 2 = 0 \\ (x + 1)(x - 2) = 0 \\ x = - 1 \vee x = 2 \\ \end{array}$...en dan zijn we er wel. WvR dinsdag 22 juni 2021
WvR dinsdag 22 juni 2021
©2001-2024 WisFaq